donderdag 6 februari 2014

Storm in het boekenvak


Foto Kobalt Fotografie
Het jaar is van start gegaan met heel veel gedoe in het boekenvak. ECI bestaat niet meer. De Slegte -een begrip voor elke boekenliefhebber waar je oeverloos kon rondstruinen om de parel waar je al jaren naar opzoek was daar te vinden – heeft de samenvoeging met Polare niet overleefd.
Ooit was er de Boekhandelsgroep Nederland, dit werd vervolgens omgedoopt tot Selexyz, waarna werd besloten verder te gaan als Polare. Wij kennen deze grote boekenorganisaties al jaren. Geen pand was groot genoeg, kantoren en winkels die groter sjijker en duurder moesten, de hemel lag ver boven de wolken. Maar waar was de aandacht en de liefde voor het boek en voor de lezer?

E-readers
De e-readers deden hun intocht iedereen wilde de verkoop van deze nieuwe manier van lezen aan de man brengen. De verkoop van downloads werd wereldwijd gepromoot. Met als resultaat de intrede van grote getallen illegale  downloads en nu zijn we verbaasd.

Waarom deze verbazing? De muziek- en filmindustrie vormden het ultieme voorbeeld van de gevolgen van illegaal downloaden. Dan is het toch een illusie te denken dat dit anders zou gaan met e-boeken? Dat kon men toch al van verre aan zien komen, of zijn wij nou gek?


Iedereen wilde geld verdienen aan e-boeken, echter vandaag de dag blijkt dat niemand geld verdient aan e-boeken. De auteurs niet en de uitgevers al helemaal niet. De kosten voor het vervaardigen van een e-boek liggen bij de uitgevers, weggegooid geld, zo blijkt nu.

Te laat!
Als wij van uitgeverij GVMedia een kennismakingsgesprek hebben met een nieuwe auteur, bespreken we uiteraard de mogelijkheid om het boek als e-boek te uit te geven. Zoals wij het zien zijn er op dat gebied 2 mogelijkheden:
1 Het boek kan legaal gekocht worden door de e-boek lezer
2 Het wordt op grote schaal ‘gejat’ en dat moet je dan zien als een compliment.
Aan de auteur de keuze.
En nu, nadat er volop geïnvesteerd is in het e-boek wordt er pas onderzoek gedaan hoe deze illegale praktijken te voorkomen. Te laat!

Een tranendal?
Teruglezend lijkt het boekenvak een groot tranendal, dit is echter wat ons betreft onjuist! Boeken uitgeven blijft mooi werk! Uitgevers moeten die pareltjes zien te vinden waar zij samen met de auteurs gedurende een langere tijd aandacht en tijd in steken.

Daarnaast worden boekverkopers inventiever om hun boekenwinkels aantrekkelijker te maken. Want zeg nou zelf, er gaat toch niets boven het jezelf verliezen in een boekenwinkel, struinend tussen al die boeken, genietend van de geur van papier en inkt.


Het boekenvak overleeft deze storm dat weten wij van uitgeverij GVMedia zeker. Er is in Nederland nog nooit zoveel geschreven. Mijnheer BOL gaat zeker nog dikker worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten