dinsdag 25 februari 2014

Kracht

De mens beweegt zich door zijn leven in een vorm. Die vorm kunnen we herkennen als het lichaam waar die persoon in woont. Elke vorm ziet er anders uit en gedraagt zich anders, beweegt zich anders en uit zich anders.
Juist omdat de mens het bewustzijn waarneemt als een lichamelijke vorm gaan we denken dat dit alles is.

Alles gaan we toeschrijven aan deze stoffelijke waarneembaarheid. Vormen kunnen zich vergelijken met vormen. Alleen op het niveau van de persoonlijkheid ervaren we minderwaardigheid.
Op zielsniveau is er geen sprake van vergelijk, omdat we onszelf daar niet als afgescheiden van de ander ervaren.

Het lichaam als poort
Het magische is hierbinnen, dat juist het lichaam, dat ons beperkt, tegelijk de poort vormt naar contact met ons innerlijk lichaam en de daaraan verbonden diepere beweegredenen van de mens.
De persoonlijkheid wil altijd vergelijken. Dit is beter,dat is mooier, die is slimmer........

Taal drukt energie uit
Binnen de coachingswereld worden ook verschillende methodes met elkaar vergeleken. Zo staat vaan de non verbale aanpak (lichaamswerk) tegenover de verbale aanpak. (gesprekstechniek) In onze gesproken taal zit beweging verscholen, evenals metaforen, beelden, verwachtingen. Kortom, taal drukt energie uit.

Het lichaam als instrument
Het lichaam draagt beweging uit en is daarmee het instrument dat taal vorm en beweging mee kan geven, zodat er ruimte komt voor duiding en uiting.
Voor mij is het geen OF/OF. Als je elke respons als informatie kunt zien en in het hier en nu mag omarmen dan zijn taal en bewegingstaal geen losse elementen.
In het diepst gaat Body & Mind Language voor mij over zuiverheid. Wat zegt iemand nou echt! Kan ik dat wat iemand zegt letterlijk laten ervaren. Daarmee wordt letterlijk ruimte gegeven aan dat wat de persoon wil communiceren.

Over Jos Dolstra
Jos Dolstra is auteur van het boek Body & Mind Language en Coachen  met Body & Mind Language en grondlegster van de gelijknamige opleiding. Ze studeerde danstherapie, NLP, Laban bewegingsanalyse en karakterstijlen.
Alles wat Jos doet, doet ze vol passie en overgave!


Meer weten? www.bmli.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten