dinsdag 2 april 2013

Het elastiek tussen lichaam en ziel

Vandaag - 2 april 2013 is het Wereld Autisme dag. Deze dag is door de Verenigde Naties in het leven geroepen om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is.

In zijn boek Het elastiek tussen lichaam en ziel geeft auteur Hans Lemmens zijn kijk op autisme weer. Een kijk die afwijkt van de gangbare gedachte over autisme. Hans werkt als psychologisch medewerker binnen een GGZ-instelling. Hij heeft zich gespecialiseerd in hooggevoeligheid en autisme.


Hans: "Sommige mensen zitten goed in hun vel. Ze zijn stevig met hun lijf verbonden. Andere mensen zitten niet zo goed in hun vel. Ze zijn los met hun lijf verbonden. Ik stel mij tussen het lichaam en dat wat erin zit een elastiek voor, dat kan uitrekken en samentrekken. Dat een mens een wezen is dat een lichaam heeft en niet een lichaam is, dat hij als ziel zijn lichaam als het ware bewoont is het uitgangspunt van dit boek."

Hiermee kiest Hans een andere weg dan die van de gangbare wetenschap, die geneigd is ieder verschijnsel als uitsluitend lichamelijk te beschouwen.

Autisme is een extreme vorm van hooggevoeligheid
"In de afgelopen jaren ben ik steeds meer in aanraking gekomen met kinderen die een bepaalde vorm van hooggevoeligheid hebben. Deze kinderen zijn kwetsbaar, heel gevoelig voor indrukken vanuit hun omgeving en vaak erg eigenzinnig. Door hun kwetsbaarheid hebben ze veel houvast en controle nodig. Ik ben hierin de tendens gaan zien die eigen is aan onze tijd. Veel van deze kinderen hadden eigenschappen die je ook bij kinderen met autisme tegenkomt en het werd voor mij steeds moeilijker een scherpe grens te trekken tussen autisme en hooggevoeligheid  Autisme, zo werd mij duidelijk, is eigenlijk een extreme vorm van hooggevoeligheid."


Het elastiek tussen lichaam en ziel
Hans vervolgt: "Ik benader deze kinderen vanuit het oogpunt dat ze los met hun lichaam verbonden zijn. Ze leven meer in hun omgeving dan in hun lichaam. Het elastiek tussen hun lichaam en hun ziel is als het ware een beetje uitgerekt. Dat is ook zo bij kinderen met autisme, alleen in extremere mate. Mijn constatering is dat tussen hooggevoeligheid en autisme een groot grijs gebied zit dat het voor diagnostici steeds moeilijker maakt om een duidelijke grens te trekken."

Op de site Hooggevoelig.nl staat een recensie van het boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten