vrijdag 3 oktober 2014

Dagboek van 2 uitgevers - Check, check, dubbelcheck

Productiesheets, veelvuldig contact met auteurs, bellen met drukkers, mailen met de opmaakstudio, papierstalen, publiciteitsplannen, persberichten en veel, heel veel overleg. We zitten middenin diverse productieprocessen, een heerlijk gekkenhuis!


Inspraak
Zodra de productieprocessen starten, start voor ons een hectische tijd. Er gebeurt dan zoveel, voor je het weet ben je het overzicht kwijt. Checklisten bieden ons houvast in deze dagen/weken. We zouden het ons aanzienlijk makkelijker maken als we zelf alle knopen doorhakten. Maar zo werken we niet, bij ons hebben de auteurs heel veel te zeggen over het uiteindelijke eindresultaat. Ja de laatste knopen, die hakken wij door, maar voor er gehakt kan worden is er veel overleg met de auteurs. We willen graag weten hoe zij hun uiteindelijke boek voor zich zien, we bieden ze keuzes, we overleggen en proberen zoveel mogelijk tegemoet te komen aan hun wensen. De auteur moet uiteindelijk een goed gevoel hebben over het eindproduct. Daar zit uiteraard ook een commerciƫle gedachte achter, want een auteur die trots is op zijn of haar boek, treedt ook naar buiten met dit boek!

Keuzemenu
En zo gaan alle bestanden aardig wat keren heen en weer. Dat begint al bij de redactie/correctie ronde. Wanneer daar alles goed is, mag de studio aan de slag. Onze auteurs krijgen drie voorstellen en mogen kiezen. Meestal levert dat situaties op met ‘ik vind dat uit voorbeeld 1 mooi, maar dan graag met dat uit voorbeeld 3 en dan dit zoals voorbeeld 2’. En oh wat zijn wij blij met onze opmaakstudio, want daar weten ze toch telkens uit dit keuze menu weer een prachtig resultaat te toveren.

Check, check, dubbel… oeps…
Als dan het definitieve bestand binnenkomt, klaar om doorgestuurd te worden naar de drukker begint een minutieuze nakijkklus. Alles moet kloppen, dus check, check, dubbel… ai een barcode die niet klopt. Terug naar de studio, met enige spoed, want de drukker wacht en er is een deadline te halen. Tijdens dit soort dagen draait ook kantoorhond Izzie overuren door op stressmomenten ons af te komen leiden met ballen, touwen en ander hondenspeelgoed. Even achter de computer vandaan en lekker spelen en ravotten en daarna met frisse moed verder.

Vol verwachting klopt ons hart
Op het moment van schrijven is het boek Op weg naar een Nieuw Bewustzijn bij de drukker. 12 oktober is de presentatie van het boek, dus volgende week verwachten we een vrachtwagen met boeken bij ons magazijn. We verheugen ons enorm op dit boek, het is de eerste van een nieuwe reeks te verschijnen titels. Wij zijn enthousiast, de corrector en redacteur mailden lovende woorden, nu jullie nog! Vol verwachting klopt ons hart…


1 opmerking: